Es veicu nodarbības vairākās sporta zālēs, kuras atšķīrās savu izmēru, servisa līmeņa un trenažieru izgatavotāju firmu ziņā. Piemēram, pirms pusgada es apmeklēju sieviešu trenažieru zāli, bet tagad esmu nomainījusi to uz modernāku un lielu fitnesa klubu. Būdama laba novērotāja, es gribot negribot ievēroju kļūdas un nepareizības, kādas pieļauj sievietes, cenšoties uzlabot savu figūru.

1. Vienatne. Lai cik arī paradoksāli neizklausītos, es nonācu pie secinājuma, ka vislabāk ir apmeklēt trenažieru zāli vienai, bez draudzenēm. Kompānija ir laba vienīgi iesākumā, kad jūs tikai apgūstat sporta telpu. Ļoti bieži draudzenes novērš uzmanību ar sarunām, līdz ar to liedzot koncentrēties (kas ir ļoti svarīgs panākumu sportā faktors) uz vingrojuma veikšanu. Sievietēm vienmēr atradīsies par ko parunāt, bet dažkārt ir tik interesanti, ka viņas vienkārši aizmirst, kāpēc ir atnākušas uz zāli.

2. Vajadzīgais psiholoģiskais noskaņojums. Dodoties uz trenažieru zāli, obligāti ir jābūt labā omā. Jūs sākat (vai turpināt) jaunu dzīvi, kas izmainīs jūsu ārieni un paaugstinās pašnovērtējumu. Šajā lietā jums var palīdzēt pat visnenozīmīgākās detaļas. Piemēram, jums ir jāpatīk formai, kurā jūs dosieties uz nodarbībām. Arī pati trenažieru zāle nav maznozīmīga, un kā jūs tajā jūtaties pēc vairākām nodarbībām.

3. Apņēmība. Manu paziņu vidū bija liels skaits sieviešu, kuras pēc pāris mēnešiem ne sevišķi intensīvu treniņu, neredzot būtiskas izmaiņas savā figūrā vai pašsajūtā, pameta nodarbības. Lai panāktu redzamus rezultātus, būs jāliek lietā kaujinieka rakstura īpašības. Tās noderēs, lai cīnītos ar slinkumu, kautrību un skepsi, it īpaši no pašas prāta un, iespējams, apkārtējo puses.

4. Mērķa noteikšana. Nolemjot apmeklēt fitnesa klubu, sākumā nebūtu slikti izprast, ko īsti jūs vēlaties. Atkarībā no izvirzītā mērķa, var izvēlēties aerobiku, trenažierus, baseinu. Ja jūs mērķis ir uzlabot figūru, palielināt spēku un izturību, esiet laipni lūgti trenažieru zālē! Taču dažas sievietes, kuras ir izvēlējušās spēka treniņus, tomēr ar tiem nenodarbojas. Daiļā dzimuma pārstāves var redzēt uz skrejceliņa, velotrenažiera vai soļošanas trenažiera. Par manu vārdu patiesumu var pārliecināties, ielūkojoties jebkurā tuvākajā zālē. Ja palaimēsies, ieraudzīsiet sievieti pie vēdera preses trenažiera.

5. Zināšanas. Informācija ir ļoti svarīga un vajadzīga jebkurā lietā. Fitness nav izņēmums. Vēl jo vairāk – no jūsu zināšanām šajā jomā ir atkarīgi jūsu panākumi. Ļoti bieži sievietes teoriju neņem vērā, paļaujoties uz savu intuīciju vai populāros žurnālos izlasītiem rakstiem. Tai pašā laikā, kā man šķiet, lai patiešām ķermeni un garu pārveidotu, ir nepieciešamas: • Elementāras zināšanas par anatomiju (muskuļu izvietojums un nosaukums); • Zināšanas par pareiza uztura pamatiem; • Māka veikt vingrojumus tehniski pareizi; • Zināšanas par sporta piedevām, kuras var būtiski palīdzēt cīņā par slaidu un veselu ķermeni un labs noskaņojums; • Žurnālu un grāmatu lasīšana par attiecīgu tematiku. Tas palīdzēs jums audzināt sevī nopietnu attieksmi pret uzdevumu un sniegs daudz noderīgas informācijas. Es redzu, ka sievietes ar speciālu trenažieru palīdzību veic daudzus rumpja pagriezienus uz sāniem, cerot samazināt vidukļa apkārtmēru. Taču ir drošāks un efektīvāks vingrojums: noliekšanās uz sāniem ar hantelēm. ES redzēju, ka kāda meitene šo vingrojumu veica tika vienu (!) reizi, bet tai pašā laikā pagriezienu trenažieri reti kad stāvēja dīkā.

6. Treniņu plāna sastādīšana. Kad jūs zināsiet pietiekami daudz par savu ķermeni un tā „audzināšanas” veidiem, var sākt treniņa plāna sastādīšanu. Par plāna pamatu neņemiet kultūrisma zvaigznes – jums ir nepieciešama individuāla programma, kuras pamatā ir tieši jūsu organisma īpatnības un iespējas. Katrus divus – trīs mēnešus tā ir jāmaina, lai ķermenis nepierastu pie vienveidīgas slodzes. Pašreiz literatūras, kuras uzdevums ir jums palīdzēt jums šajā lietā, ir ļoti daudz. Tajā ir atrodams viss nepieciešamais.

7. Nekautrējieties. Vēl vairākus gadus atpakaļ es neieredzēju sportu, dodot priekšroku prāta aktivitātēm. Protams, ka mani muskuļi bija diezgan sliktā stāvoklī. Tagad es saprotu, ka paruna „veselā miesā mājo vesels gars” ir pareiza vadlīnija mūsdienu cilvēka dzīvē. Pat ja jūs neesat ar sportu nodarbojusies nekad iepriekš, nekautrējieties to darīt jebkurā vecumā. Jūsu vēlme izmainīt savu dzīvi pelna tikai cieņu. Biežāk atcerieties to, ja jūs zālē jūtaties nebrīvi un neomulīgi.

8. Pārskatiet savu uzturu. Tikai un vienīgi sporta nodarbības nesniegs jums vēlamos rezultātus, ja neievērosiet fitnesa diētu, kas sastādīta ņemot par pamatu racionāla, t.i., pareiza, uztura principus. Iekļaujiet savā uzturā papildu vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Nobeigumā vēlos sniegt vienu padomu: reāli izvērtējiet savas spējas un izvirziet sasniedzamus mērķus. Pretējā gadījumā jūs sagaida vilšanās un lēciens atpakaļ.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.