Visas problēmas ir tikai galvā! Un pierādījums tam ir čempioni, kas panākumus gūst pateicoties prasmei sakoncentrēties un no nelāgām domām laikus abstrahēties. Pīts Lindsejs – pasaulslavenās Britu universitātes psihologs – apgalvo, ka tieši psihē atrodami spēki, kas mēdz būt vai nu pozitivi, vai nu destruktīvi.

Par čempioniem nedzimst, par tādiem kļūst! Mēs pastāstīsim par sportistiem, kas tik tiešām ir savu augsto titulu cienīgi. Uzzini, kā viņi guvuši panākumus, liec aiz auss viņu pieredzi un mūsu padomus... un kļūsti par uzvarētāju!

Es kļūšu par čempionu!

Golfa čempionam Taigeram Vudam ir pēc kārtas septiņdesmit pirmā uzvara PGA Tour, un viņš ir gados jaunākais PGA Grand Slam uzvarētājs. Sportista veiksmes pamatā ir racionāla, pat zinātniska pieeja: izvēloties golfa nūju, viņš ņem vērā statistiku! Taču problēmas ģimenē nereti kutina Taigera nervus, tādējādi neļaujot pilnvērtīgi spēlei sakoncentrēties. Lai neatkārtotu viņa kļūdas, sameklē savu talismanu. Ar to tu sajutīsies spējīgāks, jo šis talismans radīs asociācijas ar veiksmi. Izvēlies sev ko maziņu un ērtu, taču retu, piemēram, jubilejas monētu. Še tev vēl viens cits stāsts. Endijs Murrejs – ceturtā pasaules rakete: uzvaras Tenisistu-profesionāļu asociācijas 21 turnīros. Endijs spēlē lieliski vien tad, kad viss iet kā nākas, proti pēc strikta plāna. Taču negaidīti pavērsieni spēles laikā lieti iedzīt stresā spēj arī viņu. Taču pastāv veidi, kā ar tiem cīnīties. Te nu būs ieteikumi:
  • Pasaki skaļi «Es kļūšu par čempionu!» un uzreiz pieradini sevi trenēties grūtos apstākļos, piemēram, izmantojot tikai pusi no tenisa laukuma;
  • Vēl var atstrādāt soda metienus nevis no 11 metriem, kā tas ir parasti, bet gan palielinot attālumu līdz 14 m;
  • Noteikti izvēlies dziesmu, kas cels omu, - un atpūtas brīžos slēdz to iekšā, ja pretiniekam zaudē.

Vai arī ņem par piemēru 2011.gada sudraba godalgas ieguvēju čempionu 4×7,5 km biatlonā Antonu Šipuļinu. Treneri viņu nereti raksturo kā lielisku puisi ar spēcīgu motivāciju, kas vienmēr noslogo sevi ar papildus darbu, lai rezultātu pavairotu. Taču pārmērīga kāre pēc uzvaras lauriem noved pie tā, ka neveiksmes viņu izsit no realitātes uz ilgu laiku.

Mūsu padoms tev: atkārto «Kļūšu par čempionu!»; novērsies no domām, sakot sev «Stop!»; pauze tevi noskaņos uz spēli; domā par iepriekšējām uzvarām – pozitīva domāšana ievieš pārliecību; izdomā rituālu, kas atbrīvotu tevi no pieļautās kļūdas sajūtas. Piemēram, golfa spēlētāji sāk raustīt zāli un mest to gaisā, tādējādi švaku sitienu aizmetot no sevis projām; nofokusējies uz šā brīža uzdevumiem, aizmirsti par gala mērķi.

Saraksts ar to, kas ir nepieciešams, lai kļūtu par čempionu, būtu nepilnīgs bez Useina Bolta – pieckārtejā pasaules čempiona, trīskārtejā olimpiskā čempiona un pasaules rekordista 100 un 200 metru, kā arī 4×100 m stafetē. Taču pats smieklīgākais, ka pat šim sportistam ir sava vājība: par cik Useins ir ekstraverts un viegli zaudē interesi bez motivācijas, viņam nepieciešams pilns skatītāju stadions!

Mācies tikt galā ar stresu. Šim nolūkam nepieciešams sakoncentrēties un pacensties nodrošināt savām smadzenēm pietiekamu skābekļa daudzumu ar šāda vingrinājuma palīdzību – vienu roku liec uz krūtīm, bet otru – uz vēdera, ieelpu turpini 4 sekundes, izelpu – 8 sekundes, roka uz vēdera kustas, uz krūtīm – statiska.

Veiksmīgiem treniņiem nepieciešama speciāla forma. Un noteikti paaicini līdzi uz treniņu kādu paziņu vai draugu – šādi trenēšanās būs efektīgāka, par cik pretinieks blakus ļauj pazīmēties – tev taču ir nepieciešami skatītāji, vai ne tā?! Neaizmirsti par futbolu! Veins Rūnijs, starp citu, četrreiz uzvarējis Anglijas Premjērlīgā, ir Manchester United visu laiku labāko bombardieru desmitniekā. Šis puisis tic saviem spēkiem, domā, ko spēj panākt, un nevis par iespējamiem šķēršļiem uz uzvaru. Taču, ja rezultāti neattaisno cerības, viņš kļūst viegli sakaitināms un pat agresīvs!

Bet kā lai tiek tam pāri?

Izdomā pats savu dvēseles miera tēlu, piemēram, ledus kubiņu, krītošo kļavas lapu, kamīna uguni... un, sākot dumoties spēles laikā, par to atceries – pašhipnoze strādā.

Taču būtiskākais ir noticēt pats saviem spēkiem!