Kā pareizi uzņemt uzturu? Mēs ļoti reti domājam par šo jautājumu. Tas ir viens no svarīgākajiem pareiza un veselīga uztura aspektiem. Ir svarīgi ne tikai lietot kvalitātīvu, veselīgu barību uzturā, bet arī darīt to pēc visiem noteikumiem.

1. Nedrīkst ēst uzreiz pēc nopietnām fiziskām slodzēm: sporta nodarbībām, smaga fiziska darba, pēc pārmērīgas organisma atdzišanas vai uzkaršanas, kā arī pēc stiprām emocijām. Uzreiz pēc tādām slodzēm organisms neizdala barības sulas. Vajag izturēt vismaz pusstundas pārtraukumu.

2. Katru ēdiena uzņemšanu ir jāuzsāk ar nevārītiem dārzeņiem un augļiem. Ēdiet tos vai nu veselā veidā, vai nu salātos. Darzeņi un augļi, apēsti tukšā kuņģī, stimulē barības dziedzeru darbu, kuņģa-zarnas trakta motoriku, kas ietekmē zarnu trakta mikrofloras normalizāciju. Īpaši šajā gadījumā ir derīgi āboli, visu veidu kāposti ( balti kāposti, puķu kāposti, brokoļi...), burkāni, gurķi, tomāti, saldie pipari. Kāpostus, starp citu, var lietot uzturā arī skābus – tas ir viens no nedaudzajiem produktiem, kas gatavošanas laikā praktiski nezaudē savas labās īpašības.

3. Bet toties reizē ar termiski apstrādātu barību, īpaši uzreiz pēc tās, nevārītus dārzeņus un augļus lietot uzturā nedrīkst, jo tādā gadījumā tie ietekmē pūšanas un rūgšanas procesus zarnu traktā. Ēst augļus desertā ir kaitīgi!

4. Rūpīgi atgremojiet barību. Gremošanas procesā notiek ne tikai mehāniskā barības sasmalcināšana ( kas atvieglo darbu visām citām barības trakta nodaļām ), bet arī daļēja ogļhidrātu un dažu olbaltumvielu sašķelšanās, fermentu ietekmē, kas atrodas siekalās.

5. Ēdiet nesteidzoties, taisiet pārtraukumus starp ēdieniem – vismaz 5, bet vēl labāk 10 minūtes. Brokastīm un vakariņām ir jāilgst ne mazāk kā pusstundu, pusdienām – ne mazāk, kā 40 minūtes.

6. Nevajag dzert pirms uztura uzņemšanas, reizē un pēc uztura uzņemšanas. Izņēmums varētu būt tādā gadījumā, ja lietojiet uzturā ļoti sausu barību, kuru var uzdzert ar maziem malciņiem. Ūdens un citi dzērieni izmazgā siekalas no mutes, atšķaida kunģa sulu, kas negatīvi ietekmē uztura gremošanas procesu. Vajag dzert ne atrāk par pusstundu līdz uztura uzņemšanas procesa un ne ilgāk par stundu pēc šī procesa beigām.

7. Nelietojiet uzturā ļoti aukstu ( zem istabas temperatūras ) un ļoti karstu ( mutes un lūpu dedzinošu ) barību un dzērienus. Ir nevēlams viena uztura uzņemšanas procesa laikā apvienot aukstus un karstus ēdienus.

8. Uzreiz pēc ēšanas nesāciet strādāt, bet nedaudz atpūtieties,bet neguliet! Vislabāk mierīgi pastaigājieties. Pārtraukumam jābūt ne īsākam par 15 minūtēm, viegla darba gadījumā, un ne īsākam par 30 minūtēm, smaga fiziska darba gadījumā. Bet nopietnu sporta nodarbību gadījumā pārtraukumam pirms uztura uzņemšanas beigām un treniņa sākumam jābūt ne īsākam par 1 stundu.

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.